Archívum - Hírek 2010
Árvízhelyzet - december 9-től
2010. december 9.

Komjáti-Tornaszentandrás között a Bódva áradása miatt teljes útzár van, a településre csak traktorral tudnak behajtani (2010.12.09.14.00). A településen egyelőre nincsen gond és pánik hangulat sem. Elzárt település: Tornaszentandrás,Tornabarakony.
Az útzár miatt 2010. december 10-én, pénteken, nem mentek iskolába a gyerekek, akik egyébként a környező települések oktatási intézményeibe - Bódvaszilasra, Szögligetre - járnak.
A teljes útzár feloldva: 2010.december 12.


FALUKARÁCSONY 2010
2010. december 9.


Tornaszentandrás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
immár VII. alkalommal rendezi meg 2010. december 18.-án 18-órától a karácsonyt köszöntő ünnepi rendezvényét, melyre nagy tisztelettel és szeretettel hívja és várja Tornaszentandrás lakosságát.


VÁLASZTÁS 2010
2010. október 4.

TORNASZENTANDRÁS TELEPÜLÉS VÁLASZTÁS EREDMÉNYEI
Polgármester választás

A polgármester Krajnyák Dénes FÜGGETLEN jelölt lett.

Érvényes szavazatok száma
Jelölt neve
Jelölő szervezet(ek)
Kapott
érvényes
szavazat
%
1
Krajnyák Dénes
FÜGGETLEN
131
100,00

További részletek, eredmények»


SZENTANDRÁSI III.FALUNAP/KÉPEK
2010. augusztus 31
Tornaszentandrás 2010. augusztus 21.
Nagy volt a készülődés augusztus közepén a községben, hiszen 21.-én újra falunapot ünnepelt a település. Az előző évek sikerein felbuzdulva egy héttel előtte megkezdődtek az előkészületek, szépítettük a környezetet, elkészült a szabadtéri színpad.A falunapot délutáni, és esti programokkal színesítettük, igyekeztünk mindenki számára kellemes és maradandó emlékekkel szolgálni. Déltől már sült a palacsinta, és a lángos, majd délután 3 órakor elkezdődött a hivatalos program a Szendrői Százszorszép majorette csoport fellépésével. A fellépést követően Szaniszló János az Edelényi Többcélú Kistérségi Társulás Elnökeként köszöntötte a megjelenteket, és ezzel megnyitotta a falunapot. Ezt követően a település polgármestere Krajnyák Dénes üdvözölte a megjelenteket, majd folytatódtak a programok a Szendrői Néptánccsoport műsorával. A néptáncosok fellépését követően az Árok Zenekar műsora következett, melyet a Szentandrási Dalos pacsirta Asszonykórus helyi dalokból összeállított népdalokból álló csokra aratott nagy sikert.Már késő délutánra járt az idő, amikor a meglepetésvendégek fellépésére került sor, meglepetésvendégeink pedig a FOURTISSIMO együttes volt, akik műsorukat kiegészítették táncos műsorral is, így kialakítottak egy a világon teljesen egyedülálló show-műsort, mellyel egy új és meghökkentő műfajt teremtettek.

A Fourtissimo produkciójára sehol a világon nincs példa, ezért méltán aratott osztatlan siker a jelenlévő népes közönség előtt.A jó hangulatot egy finom vacsora tetézte, majd a vacsorát követően hajnalig tartó utcabál kezdődött, melynek ténylegesen a hajnali szürkület vetett végett. Igyekezett mindenki jól szórakozni, melyhez a szervezők is igyekeztek színvonalas programokat biztosítani. Vasárnap reggel sok elégedett elismerő szó hallatszott a falunapról, melyre méltán lehet mindenki büszke, aki egy kicsit is hozzájárult munkájával, támogatásával a rendezvény sikeréhez.


BENDA IVÁN TÁNC CÍMŰ FOTÓ KIÁLLÍTÁSA/KÉPEK
2010. augusztus 31.
Tornaszentandrás Szladics féle falusi tájház 2010. július 31.A Gömör – Tornai Fesztivál egyik programja volt 2010. 07. 31.-én Benda Iván fotóművész Tánc című kiállításának megnyitója a Tájházunkban.
A kiállítást Szaniszló János Szendrő város polgármestere, az Edelényi Többcélú Kistérség Társulás Elnöke nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket, és üdvözölve a kiállítás létrejöttét.
A megnyitót követően a Tornaszentandrási Dalos Pacsirta Asszonykórus helyi hagyományú régi dalokat énekelt, amely teljesen meghatotta a jelenlévőket. A szép számmal megjelent közönséget köszöntötte Benda Iván fotóművész is, majd a szólt győri balettról készült képeiről.
A tárlat megtekintését követően a tájházban elhelyezett vendégkönyvbe gratuláló bejegyzések kerültek.
A kiállítás végén megvendégeltük a kiállítást megtekintő vendégeket, csodálatosan szép emlékezetes nyári nap volt ez a délután.

SZENTANDRÁSOK 14.TALÁLKOZÓJA
2010. augusztus 31.
Békésszentandrás 2010. június 25-26.
Az idei esztendőben immáron 14. alkalommal találkoztunk a magyarországi Szentandrásokkal Békésszentandráson, ahol 1996. és 2004. után 3. alkalommal találkoztunk a szentandrási barátainkkal.
Településünket 5 fő képviselte a rendezvényen. A megérkezést követően egy közös ebéden túl, jókedvű beszélgetések, és az elmúlt évek találkozóinak élményei kerültek elő. A találkozó hivatalos programja az együttes testületi ülés, melyen beszámoltak a települések az elmúlt esztendő eseményeiről, történéseiről. Rendhagyó módon a sort nem a házigazda kezdte, hanem Hernád- és Tornaszentandrás, ahol az idei esztendőben az árvíz súlyos károkat okozott. A tájékoztatás végén megható pillanat volt, amikor Rábaszentandrás egy jótékonysági sportnap bevételét ajánlotta fel, illetve Békésszentandrás pénzbeli adományt, és a Hernádszentandrási gyerekek üdültetését vállalta. A testületi ülés végén a Békésszentandrási alpolgármester úr arra kérte a jelenlévőket, hogy gyűjtsék össze az eddigi szentandrási találkozók dokumentumait és képeit, hogy azt egy kiadványban megjelentethessük. Üveges Gábor hernádszentandrási polgármester javaslatára született döntés arról, hogy vándorzászlón túl legyen közös címere is a Szentandrásoknak. A testületi ülést követően sétát tettünk Békésszentandráson, megtekintettük a Nemzeti Összetartozás Emlékparkot, ahol a küldöttségek polgármesterei az otthonról hozott földet rászórták a halmokra, ezzel is kifejezve az összetartozás erejét, fontosságát.A továbbiakban a kommunizmus áldozatainak emlékére állított kopjafához vonultunk, majd a közös emlékhelyhez, a Millenniumi András-kereszthez. Itt mindenki megkereste a települését jelképező követ, majd közös fotó készült.A séta utolsó állomása a Szent András Templom előtti Dísztér volt, ahol megcsodáltuk a Szent István dísz kutat. A találkozó első napját egy baráti vacsora zárta, ahol a régi emlékek és közös programok felelevenítése biztosított jó hangulatot. Másnap az időjárás nem fogadta kegyeibe a találkozó résztvevőit, ezért módosítani kellett az eredeti programot. Először a Jubileumi Emlékház tűzzománcait tekintettük meg, majd a Holt-Körös partjára mentünk, ahol a Kolonics György emlékére állított emlékművön kívül a fövénystrandot is megnézhették a küldöttségek tagjai. A csepergő esőben a Hármas-Körös ás a Vitéz Horthy István Duzzasztómű volt a következő célpont, mely azért volt érdekes, mert a medrét elhagyó folyót még ilyen formában nem látták a résztvevők. Ezt követően a találkozó bezárására került sor, Rábaszentandrás polgármestere meghívta a Szentandrásokat a jövőre rendezendő 15. találkozóra.

Majd átvették településünk Békésszentandrás polgármesterétől, a Szentandrások vándorzászlaját, melyet egy évig Rábaszentandrás őrizhet. A találkozó ismét remek alkalmat adott arra, hogy az eddigi szoros kapcsolatot és barátságot még tovább erősítsük. Találkozunk jövőre, Rábaszentandráson.


Árvízhelyzet - Június 7./Képek
2010. június 7.

Amikor június 01.-ei árvízről írtam egy pár gondolatot a honlapra, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen súlyos következményei lesznek a Bódva Völgyén élő sok szerencsétlen sorsú család számára. Amikor a településünkről az ár elvonult, és a szomszéd településekről is kedvező hírek érkeztek akkor az Esztramos hegy legmagasabb pontjairól olyan felvételeket készítettem a Bódva völgyéről, ami lenyűgöző, de egyben félelmetes képet mutatott. Ekkora víztömegre még az itt élők sem emlékeznek, de a fájdalmas az egészben, hogy ez mind-mind oda ömlik le ahol már védekezni sem lehet, ahol már házak dőlnek sorra össze. Mi még egy pár napig a víz fogságában vagyunk ugyan, de hiányt nem szenvedünk, ha a közlekedés csak traktorral tudjuk is megoldani, azonban szorongva nézzük a képeket azon embertársainkról, akiknek élete munkája válik egyik pillanatról a másikra az ár martalékává.


Árvízhelyzet - Június 2.
2010. június 2.

Még egy hét sem telt el, és újra az elzárt települések között vagyunk, immár ötödik alkalommal. 2010. június 1-én délután már látszott, hogy a közel 40 mm csapadéknak fenyegető jelei is lesznek, ami 19 órakor a Juhász patak újbóli medréből történő kilépésével kezdődött, elárasztva ezzel 3 ingatlant, és veszélyeztetve több utcát is. 19-órakor elkezdődött a védekezési munka, hamar elfogyott a több mint 1000 db homokzsák és több mint egy kamionnyi sóder. Az összefogás, az aktív közreműködés most sem maradt el, a közel 40 fős "csapat" újra jelesre vizsgázott, és megmutatta, hogy külső segítség nélkül is a bajban össze tud fogni, és ha kel az első szóra végzi a nem is mindig könnyű védekezési munkákat.
A védekezés sikeresnek bizonyult, hiszen az előző elöntéshez képest a nagyobb vízmennyiség ellenére is sikerült medrében tartani az árt.
Éjfél is elmúlt már mire a vízszintben némi apadást tapasztaltunk, és úgy ítéltük meg, hogy elég csak a figyelőknek ébren maradniuk a folyamatos gátellenőrzés érdekében.
Másnap hajnali 5 órakor (ami természetes már) a Bódva újra, talán az eddigieknél még intenzívebben újra elöntötte a településünkre vezető bekötőutat, maradt tehát újra a traktoros közlekedés, ezzel oldjuk meg újra az élelmiszer, gyógyszer beszerzést, de ezzel szállítjuk a postást és az ebédet is a rászorult családok számára. Most már nem maradt más hátra, várjuk az apadást, és szorítunk azoknak a bajtársainknak, akiket még ezután ér el az ár.


Egyéb rövid hírek a település életéről
2010. június 2.

A képviselőtestület legutóbbi ülésén döntés született a Békésszentandráson 2010. június 25-26. napján megrendezésre kerülő Szentandrások találkozójáról, melynek értelmében Tornaszentandrás települést 5 fős delegáció képviseli a rendezvényen.


Szintén döntés született a gyermeknap megünneplése kapcsán, melynek értelmében minden 14 év alatti gyermeket az Önkormányzat 1 napos fürdőkirándulásra invitál a Miskolc Tapolcai Barlangfürdőbe, melynek költségeit teljes egészében az Önkormányzat fedezi.

Vasárnap Úrnapja, melyet a település katolikus lakossága Úrnapi körmenettel ünnepel meg. A kislányok virágot hintve kísérik az oltári szentséget ekkor a templom falain kívülre, az előre elkészített virágos sátrakba, reméljük e régi szép hagyománynak az időjárás nem lesz gátja, és ez éven szombati napon megtartjuk ezen ősi szép hagyományt.

Sok szép korú idős ember él településünkön, egyik közülük Icsó Istvánné, aki szombaton ünnepli 80. születésnapját. Sok boldogságot, jó egészséget kívánunk Neki.

Új jegyzője van június 01-étől körjegyzőségünknek Dr Osváth István Úr személyében, munkájához sok sikert kíván képviselő-testületünk.

Árvízhelyzet
2010. május 25.

Nincs már elzárt település Borsod megyében. Hétfő délután óta kocsival is megközelíthető Tornaszentandrás. Majdnem másfél héten át csak traktorral, teherautóval tudtak bemenni a településre a Bódva áradása miatt.


Árvízhelyzet /KÉPEK
2010.május 19.

Településünket a Bódva folyó ez éven immár negyedik alkalommal ismét elzárta az egyetlen településre vezető bekötő utat elöntve.
Vasárnap délelőtt még inkább tetőzte a bajt, hogy több mint 50 mm csapadék hirtelen zúdult le a környező hegyekbe, amely aztán a településen keresztül folyó Juhászpatak hirtelen áradásához vezetett. Még az idősebb generáció is csak a patak szabályozása előtti időszakban emlékszik hasonló özönvízre. Délelőtt 10 órától lakossági felhívást követően elkezdődött a gátak megerősítése, a Kossuth úton két lakást teljesen körbekerített a hirtelen beáramló víz. Az önkormányzat melléképületeit, a Hunyadi út egy jelentős szakaszát perceken belül 0,5 m-es víz borította el, pincék alacsonyabb melléképületek teltek meg pillanatok alatt. Az önkormányzati dolgozók, a lakosság példamutatóan szinte a felhívást követően azonnal vett részt a munkákban, zsákoltak, szállítottak, emelték a töltések azon részeit, amelyet leginkább veszélyeztetett az ár. Közel 800 homokzsákkal, két magánszállító járművel, valamint az önkormányzat munkagépeivel folyt a munka, amely a délutáni órákban meghozta gyümölcsét, és a "patakocska" lassú apadásnak indult.

Estére megkezdődhetett a pincék, elöntött melléképületek folyamatos szivattyúzása, amely hétfő estig tartott.Már csak hab a torán hogy a Bódva az óta is elzárja településünket, és a vízmagasság a töltésen is immár elérte a közel 80 cm-es magasságot. Az apadás lassú, közlekedés a településre csak traktorral, ezzel szállítjuk az élelmiszert, a sürgős ügyben utazókat, de ezzel szállítjuk az ebédet a rászorulóknak, és a mobil postásunkat is.
Nem könnyű nekünk sem, de ha a tévé híreit nézzük, szörnyülködve látjuk azt az elkeseredett küzdelmet, amit a Bódva alsó szakaszán élő települések emberei megtesznek azért, hogy védjék, óvják azt a kis szegénységüket, amiért életük során oly verejtékesen megküzdöttek.
Kitartást és erőt nekik!

Krajnyák Dénes
polgármester


Hírek a település életéről!
2010.május 19.

  1. Meghirdetésre került a Kultúrház, valamint egy önkormányzati tulajdonú ingatlan külső felújításának közbeszerzése, pályázat beadási határidő május 22. Elbírálást követően elkezdődhet az ingatlanok felújítása melyet terveink szerint augusztusban ünnepélyes keretek között falunap alkalmából avatnánk fel.
  2. A tavasz kezdetével beindultak a különféle közfoglalkoztatási és közmunka programok a településünkön, mely jóvoltából több mint 20 fő vehet részt a különféle közfoglalkozatási programokon.
  3. Befejezéséhez közeledik lassan a 2009-ben kezdődő település teljes járdaszakaszát érintő járda felújítási projekt, melynek jóvoltából 4 utcában közel fm járda kerül felújításra, valamint kialakításra került egy hivatal előtti térburkolattal ellátott parkoló kialakítása is. Az anyagköltség az elmúlt év CÉDE forrása biztosította, míg a munkaerő közfoglalkoztatás keretében alkalmaztuk.
  4. Újra pályázunk a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz 2010-ben is, immár több évtizede a településünkön jól működő szociális földprogram működésére. A pályázat eredményeként 50%-os kedvezménnyel tudjuk biztosítani a program résztvevőinek a vető magvakat, kemikáliákat, mezőgazdasági szolgáltatásainkat, ezzel is elősegítve azt, hogy közel 50 rászoruló család egy kis plusz bevételhez jusson.
  5. Az önkormányzat szabad mezőgazdasági gépkapacitásának kihasználására mezőgazdasági gazdálkodásba kezdett közel másfél évtizede a település határában. Mára már több mint 150 ha szántóföldön zajlik a gazdálkodás, amely évről évre egyre csak nő. A bérbevett szántóterületeken immár harmadik éve vetőmagvak kerülnek termesztésre, amely viszonylag jó lehetőség ezen alacsony aranykoronájú földek hasznosítására. Az időjárás meglehetősen mostoha eddig, de a gazdálkodás már csak ilyen, egyik év kiegészíti a másikat. A megtermelt áru értékesítéséből befolyó árbevétel fedezetül szolgál a szociális földprogram önerejének, de számtalan olyan pályázatnak is, amelyhez az önkormányzat más módon nem tudna önerőt előteremteni. Ezen túlmenően nem elhanyagolható szempont, hogy olyan települési környezetet lát az idelátogató, illetve itt élő ember, amely „jó gazda” gondoskodásra vall.
  6. Szentandrások XIV. találkozójának megrendezésére kerül sor június 25-26.-án Békésszentandrási helyszínnel. Nagyon várjuk már a testvértelepülésekkel való találkozást, nagyon fontos önkormányzati választások előtti talán ilyen körben utolsó nagy összejövetel lesz ez. Ajándékba visszük örömünket, bánatunkat, melyet aztán a találkozón jól kibeszélve kiderül, hogy legyen az pár százlelkes település, vagy éppen több ezer lakosú nagyközség, mennyire sok közös vonásaik is vannak a Szentandrásoknak.
Krajnyák Dénes
polgármester

Ismét elzárta a víz Tornaszentandrást
2010. május 17.

Tornaszentandrást a Bódva árvize ismét elzárta. Az elmúlt öt hónap alatt ez a negyedik árvíz a Bódván. Először karácsonykor öntötte el az utat a folyó, akkor tanítási szünet volt, így a diákok szállításáról nem kellett külön gondoskodni. Januárban és április közepén szintén árhullám érkezett a folyón, így a víz levonultáig nem mentek iskolába a gyerekek, és jelenleg is hasonló a helyzet. Vélhetően május 17-én a bejáró dolgozókat, diákokat - a falugondnoki autóval szállítják majd, ugyanis a magasabb járművek át tudnak hajtani óvatosan a vizen. A kenyeret és az alapvető élelmiszereket traktorral vitték télen is a községbe, tervek szerint hétfőn is erre számíthatnak az itt élők. A Bódva árhulláma mellett vasárnap a helyi patak áradása is gondot okozott, homokzsákokkal védték meg a mélyebb területen fekvő ingatlanokat, mert kiöntött a vízfolyás, s Tornabarakony felé víz áll az úton
. 
© 2002 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.