Földrajzi jellemzők

Tornaszentandrás fekvése

Tornaszentandrás község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérség északi részén, Miskolctól, a megyeszékhelytől 67, Sajószentpétertől 52, Edelénytől 30, Szendrőtől 25, Tornanádaskától 6, Komjátitól pedig mindössze 4 km-re található, közel ahhoz a helyhez, ahol a Bódva folyó átlépi a magyar-szlovák határt.

Tornaszentandrás megközelíthetősége

Közúton: Tornaszentandrást közúton Sajószentpéterig a 26. sz. főúton (Miskolc-Ózd) majd a 27-es sz. nemzetközi főközlekedési úton (Sajószentpéter – Tornanádaska) Komjátiig tovább haladva, Komjátiban jobbra letérve Tornabarakony felé az első községként érhetjük el, csodálatos természeti szépségű környezetben utazva.
Miskolctól Bódvaszilasig kétóránként rendszeres autóbuszjárat közlekedik, ahonnan 8 km a település.
Vasúton: Miskolc-Tornanádaska vasúti szárnyvonalon, Komjáti vasútállomástól autóbusszal közelíthető meg (4 km). Komjátiban az IP-n kívül minden vonat megáll. Utazáshoz jegyek a vonaton vásárolhatók.

Határátkelő: Legközelebbi határátkelő a szomszédos szlovák területre, a 8 km-re Tornanádaskánál volt található, amely 2007 decemberében megszűnt.

2007. december 21.-étől Magyarország "schengeni-övezethez" tartozik, schengeni tagállam. A schengeni egyezmény eredményeként a Schengeni tagállamok közti határok átlépésekor az állampolgároknak már nem kell felmutatniuk útlevelüket vagy személyazonosító igazolványukat. Így a Magyar - Szlovák szárazföldi határmentén megszűnt a régi határátkelőhely és az ellenőrzés, az átkelők egyszerűen továbbhajthatnak az úton és a határt már nem csak az eddigi határátkelőhelyeken léphetik át. A határellenőrzés megszűnése mindenkire vonatkozik, azon személyekre is, akik nem EU állampolgárok.

Földrajzi adottságok

A falutól délre, a Bódva folyó bal partján álló dombot koronázza a Szent András apostol tiszteletére szentelt plébániatemplom. E ritka műemlék értékét fokozza a páratlanul szép fekvése, tájba illeszkedése. Távolban a tornai hegyek látszanak a tornai várral, szemben a tornanádaskai hegyvonulat keretezi a templomdomb lábánál kitáruló Bódva-völgyet.
Tornaszentandrás határán található az Esztramosnak nevezett különleges alakú hegy, melynek sziklavegetációja a lumnitzer szegfű egyetlen lelőhelye. Itt tenyészik a felvidéki kökörcsin és a sziklai boróka is.

A község mintegy 50 %-át erdőség borítja, amely a kirándulásokra, kerékpáros túrákra kimondottan alkalmas. Az erdőterület nagysága miatt csodálatos tiszta levegője, páratlan szépsége van a településnek.


© 2002 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.