Látnivalók Tornaszentandráson

Római katolikus műemlék templom

 

A hazai műemlék állományban páratlan értéket képvisel Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma.
A Szent András plébániatemplom a XII. századból való, első írott említése 1283-ból található.
A különleges kettős szentély és a hozzátartozó kisebb méretű négyszög alakú hajó a XII. század végén épült.
Egyesek szerint II. András király felesége, Gertrúd királyné kíséretébe tartozó merániai stílust képviselő építészek alkalmazták az ikerszentélyes formát. Amíg a külső, a festői tömegalakításával tűnik ki, a belsőben a középkori falkép maradvány, valamint a Szádvár-i várkápolnából származó díszes mellékoltár érdemel figyelmet.
A XIV. század első felében gótikus hajóval bővítették a nyugati irányba. Ebből az időből származnak a diadalív és a falak alakos falképei, melyek Szt. András legendáját, apostolokat és királyokat ábrázolnak. A török alatt rommá vált templom újjáépítését a XVIII. század közepén kezdték meg. A templom barokk berendezése: festett karzata, szószéke ekkor készült. A műemlék jellegű helyreállításnál elsősorban a régebbi korok emlékeit őrizték meg, a barokk jellegű oltárt, szószéket félreállították a falu lakóinak nagy bánatára, hiszen ezt a vegyes díszítésű belsőt ismerték kisgyermekkoruk óta.

E ritka műemlék értékét fokozza a páratlanul szép fekvése, tájba illeszkedése.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egyháztörténeti kiállítás a római katolikus plébánián

Római Katolikus Plébánia

3763Tornaszentandrás, Szabadság u 25.sz
Gregovszki Barnabásné

Telefon: 48/452-040

A kiállítás Gregovszki Barnabásnéval történt előzetes egyeztetést követően látogatható!

2014. augusztus 16-án Egyháztörténeti kiállítást nyitottak meg a római katolikus plébánián a VII. Szentanadrási Falunapon, Szent István Király emlékünnepség alkalmával. A kiállítást Bukovenszki Zoltán plébános és Krajnyák Dénes polgármester nyitotta meg. Kocsis Ferenc plébános elhunytát követően az épület üresen állt. Zoltán atya kezdeményezésére az egyháztörténeti értékekben gazdag környezetben elkezdték felkutatni és összegyűjteni a egyházi szartartásokhoz köthető eszközöket, tárgyakat, emlékeket. A település teljes összefogással állt a munkamellé, melynek eredményeként nagyon értékes eszközök, emléktárgyak kerültek elő. Magát az épületet is saját erőből, helyi támogatással rendbetették, majd a szobákat a régmúlt emléketárgyaival berendezték.

Képek a megnyitóról  

Kápolna

A falu fő utcájának közepén található a szépen belsőleg felújított, Szent János tiszteletére felszentelt kápolna, ahol minden hét kedd reggelén szentmise van.
Harangláb a település központjában három harangot rejt.

I-II. Világháborús emlékmű


I -II világháborús emlékmű 1998-2000-ben épült a millenniumi emlékparkban, a településről a háborúban odaveszett hősi halottak emlékére. Az emlékmű a Kultúrház mellett található.

Tájház

2007 tavaszán két idős házaspár néhai Szladics Józsi bácsi, és felesége Erzsi néni ajánlotta fel az épületet az önkormányzatnak, mivel egészségügyi állapotukra való tekintettel idős otthonba vonultak.
A kiköltözés még 2007 nyár elején megtörtént, és ezt követően már elkezdődött a tervezgetés, mi is legyen az ingatlan sorsa.
Közös volt az álláspont abban, hogy egy olyan ajándékot, melyért egy életen át keményen dolgoztak Józsi bácsiék, nem szabad eltékozolni, méltó emlékhellyé kell átalakítani, ahol bemutathatja a település hagyományait, régiségeit, emlékeit.
Az elképzeléseket, a tervezések, majd tettek követték, majd 2008 tavaszán a Regionális Fejlesztési Tanácstól 4,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a település. A beruházás még 2009 októberében el is kezdődött.
Az épület 3 szobából áll, valamint az újonnan kialakított vizes blokkrészből. Az első tisztaszobában van berendezve az az emlékszoba, melyet az adományozó család bútoraiból, és használati tárgyaiból rendeztünk be, ugyan itt találjuk a vendégkönyvet is, amelyben szívesen látjuk a tájházat látogatók gondolatait.
A konyha falán találjuk azon képanyagot, melyet Kalász Elek Tornaszentandráson élő cisztercita rendi áldozópap és történelem latin szakos középiskolai tanár fotóiból állított össze Koleszár Krisztián, és melyből az Önkormányzat 2005-ben Béres Gábor, Kalász Elek Hajdan volt Tornaszentandrás címen jelentetett meg egy kiadványt.
Szintén e szobában a bejárati résszel szemben találjuk Erzsinéniék, valamint a településünk lakóitól összegyűjtött azon régi dokumentumokat, fényképeket, amelyek jellemzően bemutatják a régi kor történéseit.
A hátsó szoba jelenleg még üres, ez ad helyet a különböző vándorkiállításoknak, és egyéb rendezvényeknek.
A jövő tervei között szerepel a belső udvar illetve a fakerítés és kapubejáró kiépítése.Az épület műszaki átadása 2009. március 01. napjával megtörtént, ezáltal egy új tetőszerkezettel, külső belső vakolattal, vizesblokk kialakítással, festés, mázolást követően, újra teljes szépségében pompázhat az eredetileg 1918-ban épített Szladics féle tájház.A hivatalos átadási ünnepségre 2009. augusztus 19.-én a Szentandrási falunap programjainak részeként került sor.


Régi építészeti emlékek

A településen sok szép régi ház található, amelyet az elmúlt évtized pályázati jóvoltából gyakorta felújítanak a tulajdonosok. Ilyen régi paraszti portának a felújítására került sor 2009-ben, amikor is a helyi önkormányzat egy ajándékba kapott ingatlant újított fel egy falusi tájházzá.

A tájházat folyamatosan töltjük fel a település régi hagyományait és múltját bemutató eszközökkel, anyagokkal, de az épület és a hozzátartozó paraszti udvar különféle kulturális rendezvényeknek is helyszínéül szolgálhat.

Falusi turizmus
A falusi turizmus keretében egyre bővülő vendégházak várják az idelátogató, és a településen pihenni vágyó turistákat.
Nyáron erdei iskola van, illetve nyelvi tábort szerveznek az iskoláskorú gyermekeknek.


Túralehetőségek

A község mintegy 50%-át erdőség borítja, amely a kirándulásokra, kerékpár túrákra kimondottan alkalmas. Az erdőterület nagysága miatt tiszta levegő, és szép környezet, valamint barátságos, vendégszerető helyi lakosság várja a településre érkező, és túrázni szándékozókat.

Vadászturizmus
A vadászterületet a Martonyi és Vidéke Vadásztársaság bérli az itt élőktől, mely elsősorban nagyvadas terület. A településtől 1 km távolságra, az Esztramos hegy lábánál található csodálatos környezetben a társaság vadászháza, mely főleg külföldi, de hazai vendégvadászok előtt is mindig nyitva áll.

© 2002 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.