Tájház /belső képek 2012. augusztus 18

2007 tavaszán két idős házaspár néhai Szladics Józsi bácsi, és felesége Erzsi néni ajánlotta fel az épületet az önkormányzatnak, mivel egészségügyi állapotukra való tekintettel idős otthonba vonultak.
A kiköltözés még 2007 nyár elején megtörtént, és ezt követően már elkezdődött a tervezgetés, mi is legyen az ingatlan sorsa.
Közös volt az álláspont abban, hogy egy olyan ajándékot, melyért egy életen át keményen dolgoztak Józsi bácsiék, nem szabad eltékozolni, méltó emlékhellyé kell átalakítani, ahol bemutathatja a település hagyományait, régiségeit, emlékeit.
Az elképzeléseket, a tervezések, majd tettek követték, majd 2008 tavaszán a Regionális Fejlesztési Tanácstól 4,5 millió Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a település. A beruházás még 2009 októberében el is kezdődött.
Az épület 3 szobából áll, valamint az újonnan kialakított vizes blokkrészből. Az első tisztaszobában van berendezve az az emlékszoba, melyet az adományozó család bútoraiból, és használati tárgyaiból rendeztünk be, ugyan itt találjuk a vendégkönyvet is, amelyben szívesen látjuk a tájházat látogatók gondolatait.
A konyha falán találjuk azon képanyagot, melyet Kalász Elek Tornaszentandráson élő cisztercita rendi áldozópap és történelem latin szakos középiskolai tanár fotóiból állított össze Koleszár Krisztián, és melyből az Önkormányzat 2005-ben Béres Gábor, Kalász Elek Hajdan volt Tornaszentandrás címen jelentetett meg egy kiadványt.
Szintén e szobában a bejárati résszel szemben találjuk Erzsinéniék, valamint a településünk lakóitól összegyűjtött azon régi dokumentumokat, fényképeket, amelyek jellemzően bemutatják a régi kor történéseit.A hátsó szoba jelenleg még üres, ez ad helyet a különböző vándorkiállításoknak, és egyéb rendezvényeknek.A jövő tervei között szerepel a belső udvar illetve a fakerítés és kapubejáró kiépítése.
Az épület műszaki átadása 2009. március 01. napjával megtörtént, ezáltal egy új tetőszerkezettel, külső belső vakolattal, vizesblokk kialakítással, festés, mázolást követően, újra teljes szépségében pompázhat az eredetileg 1918-ban épített Szladics féle tájház.A hivatalos átadási ünnepségre 2009. augusztus 19.-én a Szentandrási falunap programjainak részeként került sor.

A "HISTÓRIA VÖLGY" projekt keretében berendezett "Hagyományos paraszti porták bemutatása megnevezésű kiállítást a tájházban". Tárlatavatás: 2012. augusztus 18. V. Szentandrási Falunap.
© 2002 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.